Σελίδες

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΑΡΧΙΑΚΑI ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ



Ο Κλεμανσώ στους Δελφούς.

Ο Θάνατος του Σπυρίδωνα Κρεμεζή.



ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ





Φωτογραφία του Fratelli  Alinari με χωρικούς μπροστά στην βρύση της Κασταλίας στους Δελφούς περί το 1910.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΑΧΩΒΑ 1960



Μερική βόρια άποψη της Αράχωβας από καρτποστάλ στις αρχές του 1960, έκδοσης του Βεν. Ησαΐα & ΣΙΑ Ο.Ε. και με αριθμό 50-Α-1.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ



Αναμνηστική φωτογραφία μαθητών από το δημοτικό σχολείο της Αράχωβας το 1938.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ



Διαβάστε τα νέα της Αράχωβας από ανταπόκριση Αραχωβίτη τον Ιανουάριο του 1909 που το υπογράφει με το ψευδώνυμο “Ο ουδείς”.


Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ



Στην παραπάνω εικόνα, βλέπουμε την πρώτη απεικόνιση του νεαρού τότε Αμαρουσιώτη Σπύρου Λούη, που έγινε μετά την νίκη του στον μαραθώνιο δρόμο στους πρώτους

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ



Τον Δεκέμβριο του 1894, δύο χρόνια μετά από την έναρξη των ανασκαφών στους Δελφούς, δημοσιεύονται για πρώτη φορά στον Ελληνικό τύπο εικόνες κάποιων ευρημάτων με αφορμή την έκθεση και παρουσίαση του υλικού των ανασκαφών αυτών στην Γαλλία. 

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ…..ΑΚΡΙΔΩΝ

Στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα η Ελληνική επαρχία μαστίζονταν από τα μεγάλα σμήνη των ακριδών που προκαλούσαν μεγάλες καταστροφές στην γεωργική παραγωγή. Το κράτος προμήθευε με πετρέλαιο τους Δήμους  να ραντίζουν για την εξολόθρευσή τους, αλλά ο

ΤΟ ΞΑΝΑΣΟΥΡΜΑ



Η εποχή έφτασε, οι βροχές σιγά – σιγά έκαναν την εμφάνισή τους και μας υπενθυμίζουν ότι έφθασε το φθινόπωρο.
«Εσείς τα κεραμίδια τα ξανασούρατ ? Για θα έχτε σταλάματα τον χμώνα ?   Για κοιτάξτι μήπως έχνε βλώσ τα καλάνια, και να μην έχει σπάσ κανένα πανάρ να το αλλάξτι.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ ΜΕ ΔΑΥΛΙΩΤΗ



Αφορμή ένα σκυλί.

Τον χτύπησε στο κεφάλι με το ραβδί.


Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΙΤΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ ΤΟ 1939


Μία ωραία περιγραφή των δύο μικρών παραθαλασσίων πόλεων του Κορινθιακού ένα χρόνο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Εντυπωσιακή είναι η περιγραφή της Ιτέας με την αλματώδη ανάπτυξή της . Το παρόν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ στις 25/5/1939.



ΠΕΡΙΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ



Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το 1930, και στο πίσω μέρος γράφει : Εύα Στράους “ Γερμανίς” Γυρίζοντας από τον 

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ



Το παραπάνω δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΑΣΤΥ στις 24/10/1893.

ΣΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ



Η παραπάνω φωτογραφία είναι από  λιοτρίβι στην Αράχωβα και βρίσκετε στο βιβλίο EN GRECE AVEC PERICLES,τυπωμένο στο Άμστερνταμ  και κυκλοφόρησε το 

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΡΑΧΩΒΑ ΠΡΙΝ 173 ΧΡΟΝΙΑ



Στην εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» το 1839 δημοσιεύτηκε ένας ιατροστατιστικός πίνακας των χωριών και πόλεων του νομού Βοιωτίας  που συντάχθηκε από τον διοικητικό ιατρό Ν. Καλογερόπουλο για λογαριασμό της τότε Κυβέρνησης του Όθωνα. Τα παρακάτω που θα διαβάσετε είναι αποσπασμένα κομμάτια από την περιγραφή της Αράχωβας.


ΑΡΑΧΩΒΙΤΟΠΟΥΛΑ



Νεαροί Αραχωβίτες σε αναμνηστική φωτογραφία από το πανηγύρι του Αϊ Γιώργη το 1912.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΤΟ 1917



Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τον φακό Γάλλων στρατιωτών που επισκέφτηκαν την περιοχή μας το 1917, και οι πρωτότυπες βρίσκονται στο Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Την τρίτη φωτογραφία την έχω αναρτήσει ξανά με τον τίτλο «Εικονοστάσι στην Λιβαδειά» και είναι από  καρτποστάλ Γαλλικής έκδοσης, αλλά η λεζάντα του είναι λάθος καθώς γράφει ότι είναι τοπίο στην Θεσσαλονίκη(ένας φίλος του διαδικτύου με είχε ρωτήσει μάλιστα που ξέρω ότι είναι από την Λιβαδειά). Γι’ αυτό την ξαναβάζω και μαζί με την δεύτερη βλέπουμε και την θέση που βρισκόταν το εικονοστάσι αυτό.


Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ



ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ !!

ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΔΟΣ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ – ΑΡΑΧΩΒΗΣ !!

 
Τον Ιούνιο του 1929 σε μία μικρή είδηση της εφημερίδας Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ διαβάζουμε ότι στον δρόμο Αράχωβας – Δελφών εργάζονται 134 εργάτες ενώ καθυστερούν τα έργα στον δρόμο Λιβαδειάς – Αράχωβας ένα μόλις λίγων χιλιομέτρων μικρό τμήμα. 
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τελικά οι εργασίες του δρόμου της Αράχωβας

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ



Τον Φεβρουάριο του 1861 στην εφημερίδα ΑΥΓΗ δημοσιεύεται μία επιστολή η οποία στάλθηκε από την Λιβαδειά τον Αύγουστο του 1860 και υπογεγραμμένη από ανθρώπους που παρευρέθηκαν στην μάχη του Διστόμου τον Ιανουάριο του 1827, όπου αναιρούν τα γραφόμενα στην ”Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως” του Σ. Τρικούπη που εκδόθηκε εκείνη την χρονιά.



Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΑΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ



Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ στις 26/6/1901με την αναγγελία της εκλογής, και φωτογραφία του Αραχωβίτη Επισκόπου Κυθήρων Ευθύμιου Καββαθά ( 1848 – 1914).

ΠΟΙΟΣ ΥΨΩΣΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟ 1821 ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ?



Μία ερώτηση που έκανε αναγνώστης της εφημερίδος το ΑΣΤΥ τον Νοέμβριο του 1891, και μία απάντηση από τον μεγάλο Αραχωβίτη ιστορικό Γεώργιο Κρέμο, λίγες μέρες αργότερα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΕΜΟΣ



Η ερώτηση……


Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Τυρός Παρνασσού σε ασκούς  !!!! (στο χωριό μ τα λέμε τλούμια)

Και φορμαγέλες !!!!

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΛΦΟΙ



Το νέο χωριό των Δελφών το 1900, μόλις λίγα χρόνια μετά την ανοικοδόμησή του στην καινούργια τοποθεσία λίγο πιο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο όπου βρισκόταν. Το παλιό χωριό , το Καστρί γκρεμίστηκε το 1892, όπου και

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ



Ένα ιστορικό διήγημα του Κομνά Τράκα στα τέλη του 19ου αιώνα.


Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ



Φωτογραφίες από την Άμφισσα στις αρχές του 20ου αιώνα.


Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ



Απρίλιος 1893, και μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη των ανασκαφών στους Δελφούς  από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή,  μία μεγάλη ανακάλυψη ανακοινώνετε.

Η εύρεση του θησαυρού των Αθηναίων !!

Να πως δημοσιεύτηκε η είδηση αυτή στην εφημερίδα ΤΟ ΑΣΤΥ στις 27 Απριλίου το 1893.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΛΗΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ



Επικηρυγμένος ληστής εθεάθη στην Αράχωβα.


Σπεύδει προς σύλληψή του στρατιωτικό απόσπασμα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ



Στερεοσκοπική φωτογραφία της Αμερικανικής Stereo travel το 1908 με τίτλο “ Free lunch in Greece” όπου ο πλανόδιος γαλατάς αρμέγει την γίδα κατευθείαν στο στοματάκι του πιτσιρικά.

Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ



Ο Ήφαιστος από την παράσταση “Προμηθέας Δεσμώτης” που παίχτηκε στο αρχαίο θέατρο Δελφών κατά την διάρκεια των δεύτερων Δελφικών Εορτών  το 1930.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΩΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ



Αι αρχαί και ο λαός της Αμφίσσης υποδέχθησαν μετά μεγάλου σεβασμού και ειλικρινούς χαράς τον νέον Ποιμενάρχην των, τον Σεβασμιότατον Μητροπολίτην Φωκίδος κ. Ιωακείμ Αλεξόπουλον. Ο κλήρος, ο λαός, αι αρχαί μετά της φιλαρμονικής εξήλθον εις προϋπάντισίν του εις την είσοδον της

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ



Το...εξπρές του..Λιδορικίου στην Αράχωβα του 1950.



Λεωφορείον ο…Πόθος , πιλότος ο αξέχαστος φίλος Θόδωρος Τσιώτας και..συγκυβερνήτης ο Μπάμπης Φαλίδας , σε..νεαρή ηλικία κι’ οι δυό , ένεκα που η φωτογραφία είναι βγαλμένη καλοκαίρι του..1950 !!, εξω απ’ την ταβέρνα του Καραθανάση , στην Αράχωβα , πηγαίνοντας γιά…Αθήνα .

ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ τον Δεκέμβριο του 1932 με ψαράδες να τραβούν τα δίχτυα τους στην παραλία του Διστόμου.



ΠΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ ?



Από μικροί στο σχολείο μαθαίνουμε για τον μεγάλο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης τον Αθανάσιο Διάκο, αλλά ποτέ δεν ξέραμε το πραγματικό του όνομα. Έτσι και εγώ δεν το ήξερα, δεν είχε τύχει να το ακούσω ποτέ. Ξεφυλλίζοντας τώρα τις παλιές εφημερίδες έπεσα πάνω σε ένα άρθρο όπου διάβασα το πραγματικό όνομα του Διάκου μέσα από μια αναφορά που στέλνει η νύφη του στον Βασιλιά Όθωνα το 1856.


Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ !!



Σε όλους τους μαθητές που άρχισαν σήμερα το σχολείο θα ήθελα να τους ευχηθώ “ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ” με τον δικό μου.... ιστορικό τρόπο.


ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΛΟΠΗ ΣΕ ΜΟΝΑΧΟ ΣΤΟ ΖΕΜΕΝΟ


Πιτσιρικάδες συνέλαβαν , κακοποίησαν Μοναχό από τα Ιεροσόλυμα και μετά τον λήστεψαν.


Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΥΡΙΖΩΝΤΑΣ ΑΠ’ ΤΟΝ ΘΕΡΟ



Νεαροί Αραχωβίτες πάνω στα ζά τους σε αναμνηστική φωτογραφία φτάνοντας στο χωριό από τα χωράφια τους, στα μέσα τις δεκαετίας του 1950.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ !!



Αν και λίγο καθυστερημένα πριν από λίγο μας έφθασε η κάτωθι ανταπόκριση από την Άμφισσα για τους μαθητές μας που θα πάνε αύριο σχολείο.

Ο ΤΡΟΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ



Ο  ΤΡΟΓΥΡΟΣ  ΤΗΣ  ΑΡΑΧΩΒΑΣ !

Χρίστος Ε. Μαυρόπουλος
Οι ρίζες μου στην Πέτρα!
Εδώ που ο πατέρας  μου με το σφυρί, ο μαραγκός με το σκαρπέλο, με το αλέτρι ο ζευγάς, με τη σαϊτα  η μάνα μου, η άλλη με το βελόνι, ο Δάσκαλος με το καλέμι του, με τον ευλογημένο λόγο του ο παπάς, κι όλοι αντάμα με τα σύνεργα της  δουλειάς τους  πληθιάνανε αγάλι – αγάλι την ανθρωποσύνη, τον  ίδρω της  ζωής, τα χρειασίδια  των  σπιτιώνε  και του νου, της κάθε μέρας το φαϊ και το πιοτί, κι αβγάτισαν με τον καιρό την όποια μας κληρονομιά!
Εδώ πρωτάνοιξαν τα μάτια μου, φτερίσανε στον ήλιο τα όνειρά μου, κι η κάθε μέρα μου στον Τρόγυρο, σπαθόψαρο, θαρρείς, που βγήκε απ’το νερό, σπουδάζοντας το όρντινο του Κόσμου!
Γι’αυτό και τούτο το σημείωμα, σα  μια ζεστή πέτρινη κολώνα, που έγραψα απάνω της όλα αυτά που με αγγίξανε και το καθένα και με τ’όνομά του!
ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ :

ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ :
Αγίου Σπυρίδωνα ( Άι- Γιώργη)
Οσίου Λουκά ( Παναγίας)
Αγίου Νικολάου
Άγιοι Ταξιάρχαι
Αγία Παρασκευή
Άγιος Βασίλειος
Κοίμηση της Θεοτόκου ( Κεριά).

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1870 (Μέρος 2)


Στο πρώτο μέρος διαβάσαμε πως έφτασαν τα τηλεγραφήματα στην κυβέρνηση με τις πρώτες αναφορές για τις ζημιές του σεισμού http://rakopolio.blogspot.gr/2012/09/1870.html.
Μετά από 2 ημέρες η κυβέρνηση εξέδωσε δελτίο πιο αναλυτικό σχετικά με τις ζημιές αυτές και την κατάσταση που επικρατούσε στις πληγέντες περιοχές. Το παρόν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ στις 23-7-1870.