Σελίδες

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΖΕΜΕΝΟ 1965 - 1966


ΖΕΜΕΝΟ, Άυγουστος 1955.
(Αρχείο Π. Λαγογιάννη).

ΗΡΧΙΣΑΝ ΑΠΟ 1ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΝ ΖΕΜΕΝΩ ΑΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Π.Ι.Κ.Π.Α.

Αι εν Ζεμενώ παιδικαί κατασκηνώσεις του Παραρτήματος Π.Ι.Κ.Π.Α. Λεβαδείας ήρχισαν και εφέτος λειτουργούσαι, ως και κατά το παρελθόν, από 1ης τρέχοντος μηνός Ιουλίου. Θα πραγματοποιηθούν μέχρι της 10ης Σεπτεμβρίου τέσσαρες κατασκηνωτικαί περίοδοι των τριών εβδομάδων εκάστη και θα φιλοξενηθούν εν όλο 400 αγόρια και κορίτσια, κατά την εξής σειράν:

Πρώτη περίοδος 125 κορίτσια ηλικίας 7- 14 ετών.

Δευτέρα περίοδος 125 αγόρια ηλικίας επίσης 7 – 14 ετών.

Τρίτη περίοδος 100 αγόρια εργαζόμενα ηλικίας μέχρι 19 ετών.

Τετάρτη περίοδος 50 κορίτσια εργαζόμενα ηλικίας μέχρι 19 ετών.

Καθώς μας εδήλωσεν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος κ. Ε. Λούκος, η όλη προεργασία των κατασκηνώσεων έχει ήδη συντελεσθή εν στενή συνεργασία μετά του εν Λεβαδεία Κέντρου Κοινωνικής Προνοίας, το οποίον ως γνωστόν, ασκεί και την εποπτείαν και τον έλεγχον αυτών.
****

Από μια επίσκεψη στις κατασκηνώσεις

ΣΤΟ ΖΕΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΘΟΡΥΒΑ
ΕΝΑ ΘΕΑΡΙΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Αλλά έχουν μεγάλες και στοιχειώδεις ελλείψεις

Στο Ζεμενό με το πιο υγιεινό κλίμα που έχει η χώρα μας κοντά στα έλατα και στη δροσιά, συντελείται αθόρυβα ένα θεάρεστο έργο. Πρόκειται για την τόνωσιν του σώματος και της ψυχής και συγχρόνως την ξεκούρασιν των 150 περίπου παιδιών από ηλικίας 7 – 14 ετών με τον θεσμόν των παιδικών κατασκηνώσεων.

Πράγματι, όπως διεπιστώσαμε προσωπικά από μια επίσκεψή μας στο Ζεμενό η περιποίησις και η διατροφή όπως και κάθε άλλη φροντίδα σχετικά με την ξεκούρασιν και την ψυχικήν και πνευματικήν διάπλασιν των παιδιών είναι τέτοια, ώστε οι μικροί κατασκηνωταί να έχουν από 3 – 4 κιλά έκαστος σε διάστημα μόνον 10 ημερών, ενώ έκδηλη φαίνεται στα πρόσωπά των η ζωηράδα και η χαρά.

Για την φροντίδα των παιδιών αυτών εργάζονται με πραγματικό ζήλο ο διδάσκαλος κ. Κ. Μπασούρας που είναι Αρχηγός της κατασκηνώσεως, ο διδάσκαλος κ. Ν. Καραχάλιος που είναι υπαρχηγός, ο διαχειριστής κ. Γ. Κουτοπάνος ο α’ βοηθός διαχειριστού κ. Ν. Μοζαντζής, ο αποθηκάριος κ. Αριστ. Παπαϊωάννου, ο συμπολίτης μάγειρας κ. Ελευθ. Μακρής με βοηθό την κ. Ελένη Βλάχου και οι 4 – 5 άλλοι εργάτες και βοηθητικό προσωπικό. Ενώ ο επιβλέπων ιατρός κ. Ευστ. Μηττάς τα παρακολουθεί ανελλιπώς.


ΖΕΜΕΝΟ, Άυγουστος 1955.
(Αρχείο Π. Λαγογιάννη).

Αλλά όμως όση φροντίδα κι αν φιλότιμα καταβάλλουν οι παραπάνω, δουλειά δεν γίνεται όπως πρέπει. Κι αυτό γιατί η κατασκήνωσις αυτή με το πιο υγιεινό κλίμα, στερείται τα πιο στοιχειώδη πράγματα.

Και πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχουν μόνιμες κτηριακές εγκαταστάσεις. Οι σκηνές που τις αντικαθιστούν, δίνουν όψιν κατασκηνώσεως γύφτων με τα σχισμένα πανιά και ξεθωριασμένα από την πολύκαιρη χρήση, όπως μας πληροφόρησαν πρόκειται για σκηνές που είχε χρησιμοποιήση ο αγγλικός στρατός στη Λιβύη κατά τον πόλεμο. Ύστερα μόνιμο ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει. Το ρεύμα το δανείζονται από τις απέναντι ταβέρνες. Η ύδρευσις γίνεται πλημμελής με πρόχειρες εγκαταστάσεις.

Ο χώρος είναι μικρός και δεν επαρκεί για τις ανάγκες που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται. Ένα τηλέφωνο δεν έχει για μια ώρα ανάγκης. Αλλά πέρα από τις ανάγκες αυτές καθ’ αυτές οι κατασκηνώσεις αυτές συσφημίζουν και την χώρα μας αφού χιλιάδες ξένοι διέρχονται από εκεί και βλέπουν τα χάλια μας.

Δεδομένης της χρησιμότητος το Κράτος θα πρέπει να δώσει λίγη προσοχή. Ήδη, όπως μας πληροφόρισαν έχει γίνει μια σχετική μελέτη, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε πρόκειται νε εγκριθεί και πότε θα αρχίσει η εκτέλεσής της. Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου κάτι θα έχει γίνει. Εν τω μεταξύ εφέτος θα φιλοξενήσει παιδιά για άλλες δυο ακόμη περιόδους.


Τα παραπάνω δημοσιεύματα τα διαβάζουμε στην εφημερίδα ΑΤΤΙΚΟΒΟΙΩΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ τον Ιούλιο του 1965 και 1966.

Περισσότερες αναφορές για τις παιδικές κατασκηνώσεις στο Ζεμενό, με φωτογραφίες και βίντεο πατήστε εδώ:http://e-hani.blogspot.gr/2014/08/blog-post_48.html#more