Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΜΙΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ



ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟ «ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ»
ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Σε εφημερίδα του Αθηναϊκού τύπου τον Νοέμβριο του 1965, διαβάζουμε την παρακάτω είδηση για την εφεύρεση (μια από τις πολλές) του Αραχωβίτη Λουκά Τσότρα στον ταχογράφο, όπου σημειώνετε η παράβαση αν ξεπεράσεις το όριο ταχύτητας.

«Ποινικόν μητρώον» όχι μόνον στα δικαστήρια, αλλά και στα «καντράν» των αυτοκινήτων.

Με αυτή την ονομασία, παρουσίασε χθες το μεσημέρι στους δημοσιογράφους – και το πρωί στους αρμοδίους υπαλλήλους του υπουργείου Συγκοινωνιών – ο κ. Τσότρας Λουκάς, από την Αράχωβα Λεβαδείας, την νέα εφεύρεσή του.

Ένα νέο μηχάνημα, που ζητάει ο εφευρέτης του να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες ταχογράφους – τους έχουν τα πούλμαν και τα μεγάλα φορτηγά – και που θα αποτελεί, επί χρόνια το «ποινικό μητρώο» του οδηγού.

Η εφεύρεση του κ. Τσότρα είναι ένα μικρό κουτάκι με ένα κύλινδρο με αριθμούς, που πρέπει να προσαρμοσθεί και να ενωθεί με τον ανάλογο μηχανισμό, πάνω ακριβώς από τον ταχογράφο. Μόλις το αυτοκίνητο τεθεί για πρώτη φορά στην κυκλοφορία, ο κύλινδρος δείχνει «Ο». Όταν όμως αρχίσουν – εάν αρχίσουν φυσικά – οι παραβάσεις και ειδικά η ανάπτυξις μεγάλης ταχύτητας,ο κύλινδρος αυτομάτως τις καταγράφει.

Ένας ειδικός μηχανισμός του κ. Τσότρα, συνδέει την χιλιομετρική βελόνη με τον κύλινδρο. Μόλις αυτή ξεπεράσει ή και δείξει τον αριθμό «70» του ταχογράφου, αμέσως η παράβαση καταγράφεται.

«Το σύστημά μου – είπε ο κ. Τσότρας – πολλοί ειδικοί το έχουν ονομάσει τροχονόμο του κράτους. Θα σφραγισθεί από το κράτος μόλις τοποθετηθεί πάνω από τον ταχογράφο και δεν θα ανοίξει ποτέ. Αυτόματα μόνο του θα γυρίσει στο «Ο» μόλις το αυτοκίνητο κάνει… 10.000 παραβάσεις».

Το σύστημα αυτό, που σύντομα θα απασχολήσει την ειδική επιτροπή ελέγχου κυκλοφορίας του υπουργείου Συγκοινωνιών, έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα την προσοχή και πολλών ξένων ειδικών.


ΓΡΗΓ. ΜΙΧ.