Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

1876 - Μια βόλτα στον Κορινθιακό Κόλπο.



Ο Αυστριακός αρχιδούκας (Ludwig Salvator)Λουδοβίκος Σαλβατόρ της Τοσκάνης (1847-1915), λάτρης της Ελλάδας (με έπαυλη στη Ζάκυνθο), δημοσιεύει το 1876 μία λεπτομερή γεωγραφική περιγραφή του Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου, των πόλεων και των οικισμών του, στο βιβλίο του EINE SPAZIERFAHRT IM GOLFE VON KORINTH (Μια βόλτα στον Κορινθιακό Κόλπο).



Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται: η Κόρινθος, ο Ισθμός και ο Ακροκόρινθος, η Ναύπακτος (Lepanto), τα Σάλωνα ('Αμφισσα), το Γαλαξείδι, το Λουτράκι, το Ρίο και το Αντίρριο, τα νησιά Τριζόνια, οι Δελφοί, τα Άσπρα σπίτια, ο Όσιος Λουκάς, η Σικυώνα, η Ακράτα καθώς και μια δεκάδα μικρότεροι οικισμοί.

Ο συγγραφέας, βαθύς γνώστης των φυσικών επιστημών, παρέχει σημαντικά στοιχεία για το τοπίο, τα αξιοθέατα (ιδιαίτερα τους ναούς και τα κάστρα) και την ιστορία του κάθε τόπου, και εστιάζει την προσοχή του στη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου και τη διαχρονική της σημασία. 


Η έκδοση περιλαμβάνει τις 130 αυθεντικές ξυλογραφικές απεικονίσεις τοπίων της εποχής (60 εκτός κειμένου), έναν έγχρωμο γεωφυσικό χάρτη του Κορινθιακού Κόλπου (1865) και ένα τοπογραφικό διάγραμμα της διώρυγας της Κορίνθου. 
(Πατήστε πάνω στις γκραβούρες για μεγέθυνση).
























Το βιβλίο μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ: http://www.ludwigsalvator.com/digi/spazierfahrt/spazierfahrt.htm