Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΓΑΜΟΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ - ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ


Το ζεύγος Βουγιουκλάκη- Παπαμιχαήλ στον "χορό του Ησαΐα"
στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στους Δελφούς.

ΕΓΙΝΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
ΟΙ ΓΑΜΟΙ
ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ – ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

*****
Έκτακτα μέτρα τάξεως είχε λάβει η Χωροφυλακή

ΔΕΛΦΟΙ, 18. (Εκτάκτου απεσταλμένου). – Η Αλίκη Βουγιουκλάκη παντρεύτηκε, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ σήμερα το απόγευμα στις τέσσερις και μισή στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία των Δελφών. Πάνω από 150 καλεσμένοι του ζεύγους έφθασαν από την Αθήνα με ιδιωτικά αυτοκίνητα και πούλμαν, για να παρευρεθούν στην τελετή του γάμου και στην δεξίωση που δόθηκε το βράδυ στο ξενοδοχείο «Βούζα» και που χαρακτηρίστηκε «Αραχωβίτικο γλέντι» (νταούλια και κλαρίνα σκορπούσαν λαϊκούς σκοπούς και στο δείπνο προσφέρθηκαν κοκορέτσι, αρνιά σούβλας, φέτα Παρνασσού και μπακλαβάδες).
Οι κάτοικοι των Δελφών είχαν πλημμυρίσει από το πρωί, το κέντρο της πόλεως για να δουν την Αλίκη νύφη και ο γάμος των δυο καλλιτεχνών υπήρξε το κύριο θέμα της ημέρας για τους Δελφούς που φωταγωγήθηκαν το βράδυ προς τιμήν των νεονύμφων.

Η Αλίκη έφθασε τα ξημερώματα με την ιδιόκτητη «τζάγκουάρ» της και απεσύρθη στο διαμέρισμα 50 του ξενοδοχείου «Βούζα» που είχε κρατηθεί για τους νεονύμφους, μαζί με δυο ξαδέλφες της. Κράτησε το έθιμο που θέλει η νύφη να μην συναντάει τον γαμβρό την παραμονή του γάμου και δεν συναντήθηκε με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ που είχε φθάσει νωρίτερα και αναπαυότανε στο διαμέρισμα 402 του ίδιου ξενοδοχείου.
Ξύπνησε στις 1 μ. μ. οπότε και άρχισε το στόλισμα την νύφης που κράτησε ως τις 4 μ. μ.
Όταν εμφανίστηκε στην είσοδο του ξενοδοχείου ντυμένη νύφη, ομόφωνη υπήρξε η εντύπωση (ιδίως στις γυναίκες της περιοχής και σ’ όσες είχαν έλθει εν τω μεταξύ από την Αθήνα) ότι ήταν «ωραιοτάτη».
Φορούσε μακρύ άσπρο νυφικό (μοντέλο του Ζιβανσύ ραμμένο στον ραπτικό οίκο «Νίτσα») από «σουά – σωβάζ» σε στυλ «αμπίρ» με ουρά και πέπλο. Τα μαλλιά της ήταν κτενισμένα σε κότσο και στολισμένα με ορχιδέες.
Στην εκκλησία την οδήγησε με αυτοκίνητο ο αδελφός της. Πλήθος κόσμου είχε συρρεύσει γύρω και μέσα στο Ναό τόσο ώστε για να αποφευκτούν έκτροπα είχε επιστρατευθεί έκτακτη δύναμη χωροφυλακής από την Άμφισσα και την Ιτέα. Την τάξη στην εκκλησία τηρούσαν 60 χωροφύλακες και η γαμήλιος τελετή διεξήχθη ομαλά.
Μαθητές ντυμένοι με εθνικές ενδυμασίες και κάτοικοι των Δελφών και της
 γύρω περιοχής, περιμένοντας την έξοδο των νεονύμφων από την εκκλησία.
Πίσω το παλιό Δημοτικό Σχολείο των Δελφών που δεν υπάρχει σήμερα.
Γαμπρός και νύφη ήσαν ψυχραιμότατοι. Η μητέρα της Αλίκης και οι γονείς του Δημήτρη Παπαμιχαήλ ήσαν ιδιαίτερα συγκινημένοι.
Τους νυφικούς στεφάνους αντήλλαξαν ο κ. Βίκτωρ Μιχαηλίδης, ο κ. Δαμασκηνός και ο θεατρικός επιχειρηματίας κ. Τάκης Μακρίδης. Τρείς ιερείς ιερουργούσαν μεταξύ των οποίων και ο βοηθός του Επισκόπου Αμφίσσης. Μεταξύ των καλεσμένων στην τελετή και στο γλέντι διεκρίνοντο ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Χρήστος Τσαγανέας, ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Τζαίημς Πάρις, ο Αλέκος Σακελλάριος και άλλοι καλλιτέχνες.
ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ
Μετά την τελετή οι νεόνυμφοι ακολουθούμενοι από τα μέλη της οικογένειάς τους και τους καλεσμένους τους γύρισαν στο ξενοδοχείο «Βούζα» όπου η Αλίκη έκοψε την γαμήλια τούρτα και προσεφέρθη σαμπάνια. Όταν ύψωσε το ποτήρι της για να ευχαριστήσει για τις ευχές η νύφη συγκινήθηκε και ξέσπασε σε λυγμούς.
Η τούρτα του γάμου εν μέσω εργαζομένων του ξενοδοχείου "ΒΟΥΖΑΣ"
Λίγο αργότερα και αφού αντηλάγησαν αμέτρητες ευχές το ζεύγος απεσύρθη στο διαμέρισμα του μέχρι τις 9 οπότε και άρχισε το Αραχωβίτικο γλέντι.
ΚΛΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΝΤΑΟΥΛΙΑ
Στη βραδινή δεξίωση η Αλίκη εμφανίστηκε με βραδινή πράσινη τουαλέτα, κεντημένη με παγιέττες. Στις αίθουσες του ξενοδοχείου έφαγαν και χόρεψαν διακόσια περίπου άτομα. Η Αλίκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ χόρεψαν ένα «σόλο» μπάλλο και καταχειροκροτήθηκαν. Με τους ήχους πάντα νταουλιών και κλαρίνων το ζεύγος και οι καλεσμένοι χόρεψαν αλλεπάλληλους ελληνικούς χορούς, ενώ έξω από το ξενοδοχείο κάτοικοι των Δελφών – νέες ιδίως κοπέλες – παρακολουθούσαν τα συμβαίνοντα μέσα στο ξενοδοχείο από τα τζάμια των παραθύρων.
Το ζευγάρι χορεύει στο γλέντι μετά τον γάμο τους, στο ξενοδοχείο "ΒΟΥΖΑΣ".
Το ζεύγος θα μείνει απόψε στους Δελφούς. Το ταξίδι του μέλιτος τελειώνει για τους δυο καλλιτέχνες αύριο κιόλας. Το μεσημέρι θα φύγουν επιστρέφοντας στην Αθήνα και το απόγευμα θα εμφανιστούν – όπως πάντα – στο Κεντρικό, όπου και οι δυο πρωταγωνιστούν στην «Κολόμπ». Θα προσφέρουν όπως λέγεται, μια ασημένια μπομπονιέρα στους θεατές της σημερινής παραστάσεως, στην οποία θα εμφανιστούν μετά το γάμο τους.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19/1/1965.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Συλλογή Λουκά Αλ. Παπαλεξανδρή.