Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΑΧΩΒΑ : Η ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΑ ΚΩΜΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΤΟ 1728



Έτσι αναφέρει όπως θα διαβάσετε παρακάτω στην γεωγραφία του ο Μελέτιος εξ Ιωαννίνων στο κεφάλαιο για την Φωκίδα όπου περιγράφει τις πόλεις του νομού αυτού στην έκδοση του 1728. 









Ο Μελέτιος ο εξ Ιωαννίνων ήταν Έλληνας λόγιος του 17ου αιώνα, που είχε θητεύσει μητροπολίτης Αθηνών και αργότερα Ιωαννίνων.

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα περίπου το 1661 και ονομάζονταν Μιχαήλ. Έμαθε γράμματα στην πατρίδα του από τον Βησαρίωνα Μακρή. Χειροτονήθηκε ιερέας από τον Κλήμη Ιωαννίνων και μετωνομάστηκε Μελέτιος. Πήγε στην Βενετία και στην Πάδουα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Εκεί σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία, ενώ έμαθε και τα Λατινικά. Επέστρεψε στα Γιάννενα και διορίστηκε σχολάρχης του διδασκαλείου του Επιφανίου.
Μετά τον θάνατο του μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτας Βαρθολομαίου χειροτονήθηκε ο Μελέτιος τον Νοέμβριο του 1692 Ναυπάκτου και Άρτης. Αφού λειτούργησε τέσσερα χρόνια αναγκάστηκε να φύγει από την Άρτα το 1696 και να καταφύγει στα Ιωάννινα, λόγω της επιδρομής του διαβόητου Λιβερίου Γερακάρη. Κατηγορήθηκε ως συνένοχος της επανάστασης εκείνης και διέτρεξε μεγάλο κίνδυνο, κατέφυγε στα Γιάννενα και κρύφτηκε για δύο μήνες. Αφού έγινε ειρήνη μεταξύ Βενετών και Τούρκων, πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1701 η μεγάλη εκκλησία τον έστειλε στην Βενετοκρατούμενη Πελοπόννησο για να συντάξει τα εκκλησιαστικά δικαιώματα ως έξαρχος και επίτροπος πατριαρχικός. Εκπλήρωσε την αποστολή του και επέστρεψε στην Πόλη. Εκείνη την εποχή ήρθαν δύο πρόκριτοι από την Αθήνα και ζήτησαν τον Μελέτιο να διοριστεί μητροπολίτης Αθηνών. Έτσι και έγινε το τ703. Μετά τον θάνατο του Κλήμη Ιωαννίνων όμως, οι συμπατριώτες του παρακάλεσαν θερμά τον Μελέτιο να επιστρέψει. Ο Κλήμης έκανε αίτηση μετάθεσης, η οποία εγκρίθηκε, αλλά καθοδόν αρρώστησε στην Λάρισα και έμεινε εκεί για πολύ καιρό. Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του στα Ιωάννινα, πήγε ξανάστην Κωνσταντινούπολη και έμεινε εκεί για να ησυχάσει, αλλά αρρώστησε βαριά και πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 1714. Ενταφιάστηκε στην Πακριδία.
ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ : http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%BF_%CE%B5%CE%BE_%CE%99%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%BD