Τρίτη 28 Μαΐου 2019

1963 – Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ



Εις την παραλίαν του Διστόμου

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΗ

Το επίμαχον αυτό έργον εισήλθεν
εις το στάδιον της πραγματοποιήσεως

65.000 ΤΟΝΝΟΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΚΑΙ 2.000 ΤΟΝΝΟΙ ΑΛΟΥΜΙΝΑΣ

Επένδυσις 100.000.000 δολλαρίων

Χθες την πρωΐαν εις την τοποθεσίαν Μετόχι του όρμου Αντικύρων Βοιωτίας, παρά το Δίστομον, ετέθη υπό του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή ο θεμέλιος λίθος του πρώτου εργοστασίου αλουμίνας και αλουμινίου, το οποίον θα εκμεταλλευθή η ανώνυμος εταιρία «Αλουμινίου Ελλάδος». Αποτελουμένη από τας γαλλικάς εταιρίας Πεσσινέ και Υζίν, τον κ. Στ. Νιάρχον, τον αμερικανικόν Οίκον Ρέϋνολτς και τον Οργανισμόν Βιομηχανικής Αναπτύξεως. Συμφώνως προς στοιχεία παρασχεθέντα υπό της εταιρίας, το αρχικόν μετοχικόν κεφάλαιον αυτής θ’ ανέλθη εις 25.000.000 δολλάρια, το ολικόν ύψος της επενδύσεως εις 100.000.000 δολλ., η παραγωγή του, κατά το αρχικόν στάδιον της λειτουργίας του, εις 200.000 τόν. αλουμίνας ετησίως και 62.500 τόν. αλουμινίου και θ’ αποσχολούνται εις αυτό 1.000 περίπου άτομα, εκ των οποίων δέκα τοις εκατόν αλλοδαποί. Εις την κατασκευήν του συγκροτήματος του εργοστασίου – η οποία αναμένεται να περατωθή εντός του 1965 – θα απασχοληθούν 3.000 άτομα. Κυρία πρώτη ύλη του εργοστασίου θα είναι ο ελληνικός βωξίτης, του οποίου η κατανάλωσις θ’ ανέλθη εις 450.000 τόν. ετησίως, ήτοι το ήμισυ περίπου της κατά το 1962 ελληνικής παραγωγής. δεδομένου ότι η εσωτερική κατανάλωσις της Ελλάδος είναι 6.000 τόν. αλουμινίου ετησίως, η Ελλάς θα πρέπει να εξάγη περί τους 80.000 τόν. αλουμίνας και 50.000 τόν. αλουμινίου ετησίως. Διά την στέγασιν του προσωπικού θ’ ανεγερθή οικισμός παρά την θέσιν Άσπρα Σπίτια, εις απόστασιν 5 χλμ. από το Μετόχι.

Ως γνωστόν, κατά την κύρωσιν της σχετικής συμβάσεως εις την Βουλήν επεκρίθη η τότε Κυβέρνησις Καραμανλή, διά την τιμήν του ηλεκτρικού, το οποίον θα παρέχη η Δ.Ε.Η., η οποία έχει ορισθή εις το 9,7 του λεπτού κατά κιλοβατώραν, και εθεωρήθη ως χαριστική. Τούτο διότι, κατά τους επικριτάς της συμβάσεως, η τιμή αύτη θα είναι εσαεί κάτω του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ούτως, υπεστήριζαν οι επικριταί ότι δημιουργείται ένα είδος εμμέσου επιδοτήσεως της εταιρίας.

Παραλλήλως, η σύμβασις επεκρίθη και δι’ ωρισμένας διατάξεις, ως προς την διάθεσιν των ελληνικών βωξιτών, τας οποίας αι ελληνικαί εταιρίαι ανορύξεως βωξιτών θεωρούν ως επιβλαβείς διά την Εθνικήν Οικονομίαν γενικώς και κατατεινούσας να υπαγάγουν το σύνολον του ορυκτού υπό τον έλεγχον της εταιρίας. Εις τας επικρίσεις αυτάς απάντησις της Κυβερνήσεως υπήρξεν, ότι ήτο απόλυτος ανάγκη όπως παρασχεθούν εις την ομάδα Πεσσινέ ευνοϊκοί όροι, διά να δεχθή αύτη ν’ ασχοληθή με την αξιοποίησιν των ελληνικών βωξιτών, οι οποίοι, εξαγόμενοι υπό της Ελλάδος υπό μορφή ορυκτού, ζημιώνουν την Ελλνικήν Οικονομίαν.



Τι είπεν ο κ. Παπαληγούρας

Την άποψιν αυτήν υποστήριξε και χθες εις τον λόγον του ο υπουργός Συντονισμού κ. Παπαληγούρας, ο οποίος εχαρακτήρησε την επένδυσιν «πρωτοφανή» και «σημαντικωτάτην» και ετόνισε μεταξύ άλλων, ότι:

«Η Ελλάς ευρίσκεται εις τας παραμονάς βιομηχανικής επαναστάσεως, η οποία πρόκειται να αναδιαρθώση ριζικώς την όλην οικονομικήν και κοινωνικήν της δομήν» και ότι «το εργοστάσιον αλουμινίου, ειδικώτερον, μέσα εις το όλον σύστημα της αναπτυσσομένης ελληνικής βιομηχανίας κατέχει ιδιάζουσαν θέσιν, όχι μόνον διότι αποβλέπει εις την αξιοποίησιν, ακριβέστερα εις τον πολλαπλασιασμόν της αξίας ελληνικού ορυκτού προϊόντος, αλλά και διότι θα καταστή απαρχή ολοκλήρου αλύσεως βιομηχανιών, αι οποίαι είτε θα χρησιμοποιούν ως πρώτην ύλην το παραγόμενον υπό της βασικής ταύτης μονάδος αλουμίνιον, είτε θα χρησιμεύουν εις την προμήθειαν αναγκαιούντων εις το εργοστάσιον τούτο προϊόντων».

Όσον αφορά την τιμήν του ηλεκτρικού, η Κυβέρνησις είχεν επιτύχει διά του κ. Πεζοπούλου γνωμάτευσιν, ότι η προβλεπομένη υπό της συμβάσεως τιμή του ηλεκτρικού θα εκάλυπτε το κόστος της ΔΕΗ κατά κιλοβατώραν.
Εις την χθεσινήν τελετήν παρέστησαν οι υπουργοί Βιομηχανίας και Γεωργίας κ.κ. Μπουρνιάς και Βουρδουμπάς, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ροδόπουλος, ο Γάλλος πρεσβευτής κ. Ντε Σαρμπονιέρ, οι πρόεδροι του Ο.Β.Α. και του Ο.Γ.Α. κ.κ. Σπηλιόπουλος και Μπερνάρης, οι διοικηταί των Τραπεζών Εθνικής κ. Χέλμης και Κτηματικής κ. Αρλιώτης, ο γεν. διευθυντής της ΔΕΗ κ. Καλίνσκης, ο πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων κ. Δράκος, ο κ. Μποδοσάκης Αθανασιάδης, ο αρχηγός της Χωροφυλακής κ. Βαρδουλάκης κ.α.
Προ του κ. Παπαληγούρα ωμίλησεν ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Π. Ζουβέν.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», 8/4/1963.