Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ : ΤΟ ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ


Ο Καραϊσκάκης ξεψύχησε!...
Εκτός της λύπης, ποιο επιπλέον αίσθημα απογοήτευσης να δοκίμασε ο Βαυαρός λοχαγός και ερασιτέχνης σκιτσογράφος Κάρλ Κρατσάιζεν μόλις του ανήγγειλαν  το μοιραίο συμβάν και το ξεκινημένο ή, πιο σωστά, το υπό εκτέλεση σκίτσο του γενναίου οπλαρχηγού έμεινε ημιτελές; - Δεν θα μάθουμε ποτέ.

 
Ο Κάρλ  Κρατσάιζεν (1794 – 1878) δεν έφθασε στην Ελλάδα ως περιηγητής αλλά ως στρατιωτικός, σε μια δύσκολη για την Επανάσταση περίοδο κατά την οποία το Μεσολόγγι είχε πέσει, ο Ιμπραήμ ήταν κυρίαρχος στην Πελοπόννησο και οι Έλληνες οπλαρχηγοί σπαράσσονταν από εμφύλιες έριδες. Τα γεγονότα αυτά στάθηκαν προφανώς επαρκή για να τον ωθήσουν στην περιπέτεια της καθόδου
στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως πως ο τρόπος με τον οποίο εγκατέλειψε τη μονάδα του στη Βαυαρία ήταν τυχοδιωκτικός. Για τον λόγο αυτόν επιστρέφοντας στο Μόναχο δικάστηκε και καταδικάστηκε. Μόνο επειδή έτυχε συγγνώμης – ίσως επειδή είχε συνταχθεί στο φιλελληνικό σώμα του Karl Wilhelm von Heideck, επίσης ερασιτέχνη ζωγράφου και κατοπινού μέλους της Αντιβασιλείας του Όθωνα – επανέκτησε τον στρατιωτικό βαθμό του και έφθασε με κανονικές προαγωγές μέχρι τον βαθμό του υποστρατήγου.

 
Ο Κρατσάιζεν ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος ο οποίος μέσα από ένα σχεδόν αφελές σχεδιαστικό ρομαντικό ιδίωμα απέδωσε, σχεδιάζοντας με μολύβι εκ του φυσικού, τις προσωπογραφίες των Ελλήνων ηρώων και Ευρωπαίων συναγωνιστών του από το 1826 ως το 1827.
Το πορτραίτο του Γεωργίου Καραϊσκάκη αποτελεί συγκινητική εξαίρεση, αφού είναι το μόνο ημιτελές από τα σχέδια του Κρατσάιζεν αλλά και το μόνο χωρίς την υπογραφή του εικονιζόμενου. Το σκιτσάρισμα ξεκίνησε λίγο πριν από την μάχη του Ανάλατου (22-23 Απριλίου 1827), όπου ο Ρουμελιώτης οπλαρχηγός, τραυματισμένος θανάσιμα, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Κρατσάιζεν είχε προλάβει να σχεδιάσει μόνο το κεφάλι. Έτσι η προσωπογραφία έμεινε ανολοκλήρωτη.

ΠΗΓΗ : http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/2003/03/25032003.pdf