Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ : Το Αραράτ των αρχαίων Ελλήνων


Bernadinum de Bindonibus (Venise)-1540

Με αφορμή την παραπάνω ξυλογραφία σχετική με τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα που είδα ψάχνοντας στη Γαλλική βιβλιοθήκη στο βιβλίο οι "Μεταμορφώσεις" του Οβίδιου σε έκδοση Βενετίας του 1540 από τον Bernadinum de Bindonibus,σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να λείπει από τα “ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ” αφού ο κατακλυσμός αυτός συνδέεται άμεσα με το βουνό μας τον Παρνασσό. Για όσους λοιπόν δεν ξέρουν την ιστορία αυτή από την μυθολογία μας θα την αναφέρω με λίγα λόγια.

‘’Ο Δευκαλίωνας ήταν γιός του Προμηθέα και της Πανδώρας. Βασιλιάς της Φθίας, παντρεύτηκε την κόρη του Επιμηθέα Πύρρα. Όταν ο Δίας θέλησε να καταστρέψει όλο το γένος των ανθρώπων (χάλκινο γένος), ο Δευκαλίωνας πληροφορείτε από τον πατέρα του και ακολουθώντας τη συμβουλή του, κατασκεύασε πλοίο, όπου συγκέντρωσε τα απαραίτητα εφόδια για την επιβίωση τους. Επί εννέα μέρες και εννέα νύχτες καταρρακτώδεις βροχές έπνιξαν τη γη. Την δέκατη ημέρα προσάραξαν στον Παρνασσό, όπου τέλεσαν θυσία προς τιμήν του Φρύξιου Δία. Ο θεός έστειλε τον Ερμή για να τους ρωτήσει τι επιθυμούν. Και εκείνοι ευχήθηκαν να

ζήσουν ξανά με ανθρώπους. Τότε ο θεός τους συμβούλευσε να πάρουν λιθάρια και να τα πετάνε πίσω από την πλάτη τους. Και όσα έριχνε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες, αυτές που πετούσε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες. Από την πρώτη πέτρα που έριξε ο Δευκαλίωνας προήλθε ο Έλληνας γενάρχης των Ελλήνων, και οι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από της πέτρες ονομάστηκαν λαός (λας = πέτρα)’’.

Bernadinum de Bindonibus (Venise)-1540 (ολόκληρη η σελίδα του βιβλίου)
ΠΗΓΗ: