Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

1955 – ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ κ. ΕΛΣΑΣ ΜΑΞΓΟΥΕΛ ΕΙΣ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟΝ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

 

Του κ. Λ. Γ. Κορομηλά

Ο Γάλλος αρχαιολόγος κ. Αμαντρύ αναπτύσσει  την ιστορίαν του αρχαίου χώρου – Η Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ ζητεί να μάθει τα περισσότερα.

 Επί του «Αχιλλέως», 30 Αυγούστου

Μετά από ένα θαυμάσιο ταξίδι, το πλοίο της θαλάσσιας εκδρομής της Έλσας Μάξγουελ αγκυροβόλησε περί ώραν 7.30 πρωινήν εις Ιτέαν. Επειδή οι προσκεκλημένοι είχαν από νωρίς το προηγούμενο βράδυ αποσυρθεί  προς αν΄παυσιν – πλην της Έλσας Μάξγουελ, η οποία μέχρι του μεσονυκτίου έπαιζε πόκερ -  από πολύ πρωί απεθαύμαζον το άγριον και γυμνόν τοπίον που πλαισιώνεται από τον απροσπέλαστον Παρνασσόν. Την 10ην ώραν διά τεσσάρων λεωφορείων πούλμαν του τουριστικού γραφείου «Όλυμπος», οι προσκεκλημένοι μετεφέρθησαν εις Δελφούς, πλην της Έλσας Μάξγουελ και ελαχίστων άλλων, οι οποίοι εφοβήθησαν τον πράγματι καυστικόν ήλιον. Εις την ιεράν οδόν του αρχαίου χώρου ο Γάλλος αρχαιολόγος καθηγητής κ. Αμαντρύ ωμίλησεν δι’ ολίγων αναπτύξας την ιστορίαν των Δελφών διά μέσου των αιώνων. Εν συνεχεία υπό την καθοδήγησιν των ειδικών ξεναγών της κδρομής κυρίας Κασαβέτη και των κ.κ. Καρποζήλου, Κωστοπούλου και Σταυρίδη, οι ξένοι επεσκέφθησαν όλα τα αξιόλογα μνημεία, καθώς και το Μουσείον, το οποίον από τριών μηνών στερείται τουαλέτας. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρθησαν και περί όλων ηρώτων ο πρόεδρος και η κ. Ρενώ, η κόμισσα ντε Νοάϊγ, το ζεύγος Μάϋρον Φόϊ, η κ. Χίρστ, η κ. Λουΐ Ζακινώ και η Ολίβια ντε Χάβιλλαντ. Ιδίως αυτή, περισσότερον παντός άλλου, εζήτησε να πληροφορηθεί  περί της σημασίας του Μαντείου, διά τους αρχαίους Έλληνας και γενικότερα διά το πνεύμα που επήγασεν από τον ιερόν χώρον και τον τρόπον με τον οποίον εξηπλώθη εις ολόκληρον τον κόσμον.
Οι εξ Ιταλίας ευγενείς ξένοι ενθουσιάστηκαν με την αγριότητα του τοπίου, με τον υποβλητικόν μυστικισμόν του και με όλο το αγλάισμα της ιστορίας του. Όπως δε είπεν ο υποκόμης Ρίμπ «εις τους Δελφούς, αντιλαμβάνομαι αυτό το θαύμα που λέγεται μεγάλη Ελλάς».
Το διονυσιακόν στοιχείον και το απολλώνιον μεγαλείον, αι παραστάσις εις το θέατρον, ο Θησαυρός των Αθηναίων και το Στάδιον, όπως και η Κασταλία πηγή και αι Φαιδριάδες και υπέρ πάντα ο μοναδικός Ηνίοχος του Μουσείου προκάλεσαν ζωηράν απόλαυσιν εις τους ξένους. Ατυχώς εις το Μουσείον δημιουργήθησαν δικαιολογημέναι δυσαρέσκειαι με την ανεδαφικήν απαγόρευση του υπουργείου να φωτογραφίζουν οι επισκέπται τα εκθέματα ή να φωτογραφίζονται παραπλεύρως αυτών. Το δε γεγονός ότι η απαγόρευση δεν ίσχυσε για όλους  τους εξόργισε  ιδιαιτέρως. Την μεσημβρίαν παρετέθη εδικόν γεύμα εις το τουριστικόν ξενοδοχείον «Δελφοί», του οποίου η αρτία οργάνωσις προκάλεσε μίαν επί πλέον έκπληξιν διά τους ξένους της Έλσας Μάξγουελ. Πολλοί προσκεκλημένοι ζήτησαν να κρατήσουν το έντυπο μενού, η δε Ολίβια ντε Χάβιλλαντ, αφού το υπέγραψε, το προσέφερεν εις το ξενοδοχείον εις ανάμνησιν.
Μετά το γεύμα οι ξένοι κατευθύνθηκαν είτε προς τα αρχαία είτε προς την θάλασσαν, όπου οι κάτοικοι και οι παραθερισταί τους επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή.

Συμπληρωματικός κατάλογος των ξένων.

Ο συμπληρωματικός κατάλογος των μελών της θαλασσίας εκδρομής της Έλσας Μάξγουελ έχει ως ακολούθως:
Ο κ. και η κ. Τσάρλς Έϊμορυ, ο δούξ και η δούκισσα του Άρτζυλλ. Η θυγατήρ των Φράνσις Σουήνυ και ο υιός των Μπράϊαν Σουήνυ, ο δούξ και η δούκισσα ντε Μπρισσάκ, ο κ. Χάρρυ Μπρούκς, η δίς Σύνθια Μπάλφορ, ο κόμης και η κόμισσα Μπορρομέο Ντ’ Άντα, ο κ. Μπράζιλτον, ο βαρώνος ντε Καμπρόλ, η δίς Μαργκό Καίηζ, η δίς Τζίλντα ντε Κοντάντ, η κόμισσα Αντρέ ντε Κοντάντ, η σενιόρα Μαρίνα Τσικόνια, η Δόνα Μεράλντα Καράτσολο Ντι Καστανιέττο, η κ. Ντριού Ντάντλεϋ, ο κ. Αντρέ Φώρ, η κόμισσα Φρανκέττι και ο κ. Γκρέβερτς Βάν Νιούλαντ, ο κόμης και η κόμισσα Λολό Γκαετάνι, ο κ. και η κ. Ουγκώ Γκωτιέ, η κ. Ρόντμαν Ντέ Χέερεν, ο κ. Χάρβεϋ Λαντώ, η κ. Λουΐ Ζακινώ, η κ. Έντγκαρ Λέοναρντ, ο κόμης και η κόμισσα Λαγκαρντέ, ο κ. Ίβα Πάτσεβιρς, ο υποκόμης και η υποκόμισσα Ντέ Ρίμπ, ο κόμης και η κόμισσα Αντρέ Ρομπιλάν , ο κ. Ζάκ Σάρλ, ο μαρκήσιος και η μαρκησία Σαλίνα, ο κ. Ουΐνστον Τόμας, ο κ. και η κ. Αλφρέντο Μπάνφι, η μαρκησία Ντέ Καντεβάλ, ο κ. Τζών Σέπριντκ, ο κ. Σεστρουστέκι, ο καθηγητής Γκούτφρεϋ Κέτινγκ, ο κ. Μπέρζερ Μπαρέττο, ο Δόν Αδόλφο ντέ Καστανιέττο Καρακκιόλο, ο κ. Γκραζιάνι, ο κ. Γκαζόνι, ο κ. Άντονυ Μαρέκκο, ο κόμης Λαφράνκο Ρασπόνι, ο κ. Σιέπι, ο κ. Χένρυ Τσάρκ και ο Ρόμπερτ Χορνστάϊν.

Διαβάστε εδώ για την Έλσα Μάξγουελ:

 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BB%CF%83%CE%B1_%CE%9C%CE%AC%CE%BE%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B5%CE%BB