Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσεξε τι θα ψηφίσης !! Σύνθημα : “Γραμμή στη Βελέτζα”

 

Όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες έχουν μοναδικές ιδέες, είναι οι καλύτεροι, θέλουν να φτιάξουν το χωριό, έχουν το καλύτερο συμβούλιο, ο αντίπαλός τους δεν είναι καλός, εγώ θα κάνω εκείνο..., ο άλλος δεν έκανε τίποτα, και άλλα πολλά ακούμε κάθε φορά που γίνονται εκλογές, και όσο πίσω να ανατρέξεις στον χρόνο πάντα ζούμε μια επανάληψη εκλογικού πυρετού. Μόνο η χρονολογία αλλάζει.
Αλλά για να πείσουνε τους ψηφοφόρους οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες πρέπει να τους επιστήσουν την προσοχή, και ένας από τους τρόπους είναι να τυπωθούν έντυπα, ώστε να μπορούν να μπουν σε όλα τα σπίτια να διαβαστούν να σχολιαστούν να εντυπωσιάσουν και να πείσουν.
Ο καιρός από τις πρώτες εκλογές πέρασε και πλησιάζει ο καιρός για τις επόμενες. Λόγω αυτού σας παραθέτω παρακάτω τρία τέτοια έντυπα από το αρχείο μου, από τις Δημοτικές εκλογές του 1951.
Υποψήφιοι Δήμαρχοι : Ο ιατρός Στέργιος Κονίτσας  και ο απόστρατος αξιωματικός Ανδρέας Κορίτος. Οι εκλογές αυτές πραγματοποιήθηκαν στις 15 Απριλίου και ήταν οι πρώτες ελεύθερες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια από το 1934.
Μετά την Ψηφοφορία αναδείχθηκε Δήμαρχος ο ιατρός Στέργιος Κονίτσας.

Σε εφημερίδα τις εποχής διαβάζουμε (αν και έχει γίνει λάθος στην καταγραφή των ψήφων με το άθροισμα) τα εξής:

ΕΙΣ ΑΡΑΧΩΒΑ

ΑΡΑΧΩΒΑ, 20. (Του ανταποκριτού μας). – Τα τελικά αποτελέσματα του δήμου Αραχώβης έχουν ως εξής: Εψήφισαν 1455. Έλαβον: Εθνικός Συνδυασμός του ιατρού κ. Στέργιου Κονίτσα ψήφους 1037. Συνδυασμός ΕΠΕΚ, Φιλελευθέρων και Παπανδρεϊκών υπό τον κ. Ανδρ. Κορίτον 475. Ούτω εξελέγη δήμαρχος μεθ’ ολοκλήρου του συνδυασμού ο Λαϊκός κ. Κονίτσας.

***

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ
ΕΝΩΣΙΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΩΝ
ΔΙΑ ΤΗΝ
ΑΡΑΧΩΒΑ

 Αγαπητοί Συμπολίται

Η ώρα ήλθε. Κρατήστε το μυστικό της ψυχή σας ΒΑΔΙΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ
Προσοχή μη σας πάρουν και σας αντικαταστήσουν το ψηφοδέλτιο.
Όλοι στο παραβάν μυστικά όπως το λέγει ο Νόμος για να δοθή το μάθημα και να γίνη η Δημαρχία κτήμα όλων μας μ’ ανοικτές διάπλατα τις πόρτες κι’ όχι κτήμα των ολίγων.
Κατερχόμεθα στις εκλογές όχι διά συμφέροντα αλλά διά να παρουσιάσωμεν υποδειγματική και νοικοκυρευμένη Διοίκηση για το καλό όλων των κατοίκων.
Σύνθημα: “Γραμμή στη Βελέτζα”
Ο Συνδιασμός μας σας εγγυάται την πρόοδο και την γαλήνη.


***

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ
ΕΝΩΣΙΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΩΝ
ΔΙΑ ΤΗΝ
ΑΡΑΧΩΒΑ

 Αγαπητοί Συμπολίται

Τώρα Σας χαμογελούν, σας υπόσχονται θέσεις, προβατίνες, μουλάρια, φούρνους με καρβέλια. Σας σφίγγουν το χέρι, Σας ενθυμούνται τώρα ως συγγενείς και κουμπάρους, Σας καλούν στο σπίτι των, Σας προσφέρουν μεζέ, κρασί και γαλατόπητες κι’ όλα αυτά να σας ξεγελάσουν για να πάρουν τον ψήφο.
Μετά τις εκλογές θα κλείσουν τις πόρτες κι’ όπως πρώτα θα Σας κλωτσούν. Μη ξεχνάτε τι έχετε περάση απ’ όλους τους.
Με βιολιά και λαούτα, με ψεύτικα και ειρωνικά γέλια περνούν μπροστά στα χαλάσματα και μπροστά από τα πενθοφορευμένα σπίτια που σε τέτοιες στιγμές ο πόνος δυναμώνει και ξεσπά στο κλάμμα.
Αυτοί είναι που νοιώθουν τους πόνους σας;
Αυτοί είναι οι άρχοντες της προόδου;
Με τον ψήφο Σας θα δοθή το μάθημα για να γνωρίζη καθένας να σέβεται τον κυρίαρχο Λαό.


***

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ
ΕΝΩΣΙΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΩΝ
ΔΙΑ ΤΗΝ
ΑΡΑΧΩΒΑ
 
Αγαπητοί Συμπολίται

Καταψηφίσατε με κάθε τρόπο τους καταστροφείς της πόλεώς μας.
Σκεφθήτε αντί ως παντοδύναμοι να κάμουν καλά έκαμαν τ’ αντίθετα, σκεφθήτε πόσα εκατομμύρια εκ του Σχεδίου Μάρσαλ και πόσα άλλα από φόρους σπαταλίσθησαν χωρίς να γίνη τίποτα.
Σκεφθήτε πόσα υλικά αγαθά ήλθαν για διανομή ποιός πήρε και ποιοί τα πήραν και σε ποιούς έπρεπε να δοθούν, αυτό αποδεικνύει πόσον ενδιαφέρθηκαν για το φτωχόκοσμο.
Υπόσχονται να φτιάσουν τα υδραγωγεία, με τι;
Υποσχονται Χρηστή Διοίκηση με ποιούς, ποιοί είναι οπίσω από τον γιατρό;
Γραφείο παραπόνων, σε ποιόν θα λέμε τα παράπονα;
Δικό μας σύνθημα είναι αλλαγή προσώπων, αλλαγή συστήματος.
Ισοπολιτεία κι’ όχι Δικτατορία.
Αυτοί ζητούν να τους ψηφίσετε υποχρεωτικώς όλους αδιακρίτως τους δικούς τους.
Ημείς ζητούμαι να ψηφίσετε κατά συνείδησιν,όχι δολώματα.
Άρχοντας, ειλικρινείς, τιμίους και δοκιμασμένους.
Πρόοδος διά της εργασίας και τιμιότητος.

Τα έντυπα που διαβάσατε προέρχονται από τις Δημοτικές εκλογές του 1951 και είναι από τον υποψήφιο Δήμαρχο Ανδρέα Κορίτο.