Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

"ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ (ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ) ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΙΑΝΗ".



Σας παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο του εκπαιδευτικού κ. Γεώργιου Ασημ. Βακράκη σχετικά με σημαντική ιστορική ανακάλυψη της ενσωματωμένης κεφαλής του ήρωα της ελληνικής επανάστασης Οδυσσέα Ανδρούτσου σε πέτρινη βρύση στην Αγόριανη.
-----------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ιστορικής Ανακάλυψης
(Επιβεβαίωσης)

του Γιώργου Ασημ. Βακράκη

Ιστορική ημερομηνία η 8η Μαΐου 1821 για τη Γραβιά και την ολόκληρη τότε σκλαβωμένη Πατρίδα μας. Ελπίδα Ανάστασης για το Γένος μας. Η έκβαση του αποτολμημένου εγχειρήματος ανεπτέρωσε τις ελπίδες του επί 400 τόσα χρόνια σκλαβωμένου λαού μας.

Ιστορική, όμως και η δεύτερη ημέρα κάθε χρόνου έκτοτε, η 9η Μαΐου, της έκβασης της ιστορικής αυτής μάχης της Γραβιάς, που ο λαός θέλησε να εορτάσει τα επινίκια αυτής.

Η Αγόριανη είχε ιδιαίτερους λόγους, γιατί στο εξαιρετικό αυτό τόλμημα συμμετείχε με 25 ανδρείους της με εξάρχοντα τον θρυλικό οπλαρχηγό ΚΟΜΝΑ ΤΡΑΚΑ, γιο του Προεστού ΘΟΔΩΡΗ ΤΡΑΚΑ που στο άγγελμα του θανάτου του άλλου γιού του ΣΤΑΜΑΤΗ ΤΡΑΚΑ στην άλωση του Κάστρου των Σαλώνων, είπε τη φράση: «Γάμος χωρίς σφαχτά δεν γίνεται».

Ο Κομνάς, λοιπόν, Τράκας έσυρε τρίτος το χορό που έστησε ο Δυσσέας Ανδρούτσος έξω από το Χάνι κι ο Μαστρογιάννης ανέλαβε να φτιάξει τις επάλξεις, τα ταμπούρια, τις πολεμίστρες του Χανιού.


Από τότε κάθε χρόνο κι επί 195 χρόνια, ανελλιπώς, γιορτάζει η Αγόριανη τα επινίκια στο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα, του εκ Βουνένοις, στη θέση Βαμβακιά. 

Ψήνουν οι πάντες αρνιά σε οβελία και μετά το φαγητό ανηφορίζουν στο ξέλακο της Βριζόραχης και στήνουν τρεις δίπλες το χορό με πίπιζες και νταούλια νέες και νέοι με τις επίσημες φορεσιές τους (σεγκούνια χρυσοποίκιλτα και φουστανέλες με 3 μανάδες και 300 λαγκιόλια)!!!

Κι απάνω σ΄ αυτή τη χαρά ο καθένας θα διαλέξει και την καλή του για σύντροφο στη ζωή του.

Ξεχωριστή και η φετινή χρονιά κι ο εορτασμός λαμπρός όπως πάντοτε. Ο Άγιος δέχεται στο ναό του τους απογόνους των ηρώων και με το καμπανάκι του καλεί τους πιστούς στη γιορτή του. Εκκλησιούλα φροντισμένη μέσα στο χρόνο ικανοποιητικά με απομεινάρια κεραμίδια χειροποίητα και ηλιοψητά της περιοχής Λακ(ου)βάθρας μας. Απέναντι του ναού φαντάζουν οι βρύσες τ΄ Αϊ Νικόλα με τα γάργαρα νερά τους και στο παλιό εικοναστάσι του καίει το καντηλάκι στον Άγιο θαυματουργό με βαθιά όλων μας την πίστη.

Και ΄δω, ιδού το θαύμα να ΄ρχεται. Ένας καλός μου φίλος, ο Θανάσης Ι. Γεμενής μου εμπιστεύεται τη μεγάλη του ανακάλυψη.


--Δάσκαλε, μου λέει, ξέρεις πως στα γουρνιά τα πέτρινα στη βρύση υπάρχει ενσωματωμένη η κεφαλή του Ανδρούτσου; Είναι σμιλεμένη η μορφή του μ΄ όλα τα χαρακτηριστικά του Καπετάνιου. Μουστάκια, φρύδια, μάτια και μαλλιά, λες και θα σου μιλήσει. Αυτός που σμίλεψε τα μεγάλα γουρνιά στο ένα απ΄ αυτά σμίλεψε και τη μορφή, κεφαλή του Οδυσσέα.

Για να το ιδείς καθαρά το εύρημα θα πρέπει να το καθαρίσουμε από τα μούσκλια τα πολλά που έχουν επικαθίσει των καιρών.

-Πάμε, του λέω, μην κάθεσαι. Πήρα και τον άλλο φίλο μου, το Γιώργο Ανδ. Βελέντζα και πήγαμε στον τόπο και τον τρόπο που βρήκε ο άγνωστος λαϊκός καλλιτέχνης μας, γλύπτης και μάστορας για να ικανοποιήσει το σεβασμό του και την ευγνωμοσύνη του προς τον ήρωα καπετάν Ανδρούτσο. Ήταν μια ενέργεια και έκφραση όχι μόνο του εαυτού του, αλλά ολόκληρου του σκλαβωμένου λαού μας.

Άγνωστο το από ποιον έγινε το έργο αυτό, πότε και το πώς κρατήθηκε μυστικό τόσα χρόνια. Λέτε να ήταν έργο του πατριώτη μας Μαστρογιάννη πού ΄κανε και τις επάλξεις, ταμούρια και πολεμίστρες του Χανιού πριν μπούνε μέσα οι 120 πολεμιστές; Μπορεί. Πάντως όποιου και να΄ ναι είναι έργο σεβασμού κι εκτίμησης προς τον ήρωα κι εκφράζει μεγάλη ευγνωμοσύνη.


Το τι ακολούθησε; Ειδοποιήθηκε αμέσως ο τοπικός μας άρχοντας, ο Πρόεδρος κ. Αλέκος Δ. Λιάπης. Ο Δήμαρχος Δήμου Δελφών, κ. Αθαν. Παναγιωτόπουλος,. Ο κ. Αντιδήμαρχος Γραβιάς-Παρνασσού, κ. Νίκος Μολιώτης. Ο Σύμβουλος Αντιπεριφέρειας κ. Ευάγ. Κατσαγούνος. (Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μίχος οικουρεί).

Ενημερώθηκαν άπαντες λεπτομερώς για το αντικείμενο κλήσης τους και στις 19 Μαϊου ε.ε., ημέρα Πέμπτη επισκέφθησαν την Αγόριανη και τον τόπο της ιστορικής πράγματι ανακάλυψης, έκαναν αυτοψία, φωτογράφησαν και ανέθεσαν σε μένα να συντάξω την παρούσα ανακοίνωση. Ενθουσιασμένοι απήλθαν.

Στον Δήμο, πλέον, ανατίθενται οι παραπέρα ενέργειες. Η εξασφάλιση και η τύχη του ευρήματος, η ανάπλαση του τόπου, η πρόσβαση στο εκκλησάκι και η συνέχιση στο διενεκές ο εορτασμός της 9ης Μαϊου των επινικίων.


Σ υ μ π έ ρ α σ μ α

Πολλά ο τόπος κι ο χρόνος κρύβουν και μακάρι η μελέτη, η έρευνα και η τύχη να μας αποκαλύπτουν μυστικά συμβάντων σε ένδοξες ώρες και εποχές για να ενθυμούνται οι παλιότεροι, στάδια δόξης λαμπρά και οι νεώτεροι να διδάσκονται και να επιτυγχάνουν τα δέοντα στη ζωή.

Αγόριανη 2016

Γ.Α.Β.


Σημ. Γουρνί = λεκάνη πέτρινη στο ύψος της βρύσης.
Κουρίτα= λεκάνη πέτρινη στενόμακρη στη βάση της βρύσης ή ξύλινη.