Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Σκόρπιες γνώσεις ναι, σκόρπια λόγια όχι.

[15ο ]

Επιμέλεια : Στάθης Ασημάκης

Σύγχρονες σκέψεις [δ]


Έχουν πει ή έχουν γράψει:
·  Ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούντυ Άλλεν: «Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς όμως να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον».
·  Ο Αμερικανός μεγαλοβιομήχανος Henry Ford: «Μη βρίσκεις λάθη, να βρίσκεις λύσεις».
·  Η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ: «Ό,τι μου λείπει, με προστατεύει από το να το χάσω»
·  Ο Γκαίτε στο έργο του: «Συνομιλίες με τον Έκερμαν»: «Δεν αρκεί να κάνεις βήματα που θα σε οδηγήσουν κάποτε στο στόχο. Κάθε βήμα που μας ωθεί προς τα εμπρός πρέπει να είναι από μόνο του ένας στόχος.»
·  Ο αιρετικός διανοητής Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ :
«Ποτέ δεν έχεις δίκιο, αν δεν σου επιτεθούν προσωπικά» και
 «Επειδή δεν μπορείς να προβλέψεις, είναι απαραίτητο να αποκτήσεις αρκετή ευρωστία, να χτίσεις τις άμυνές σου για να αντιμετωπίσεις τους «μαύρους κύκνους», δηλαδή τα σπάνια συμβάντα, που έχουν συνήθως τις μεγαλύτερες επιπτώσεις».

·  Ο μεγάλος κωμικός Τσάρλι Τσάπλιν: «Όταν δεις τα πράγματα στη ζωή από κοντά μοιάζουν με τραγωδία και όταν τα δεις από μακριά μοιάζουν με κωμωδία.»
·  Ο Λόρδος Μπάιρον: «Η δυστυχία έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους μεταγενέστερους και μικρό ή κανένα για τους σύγχρονους».
·  Ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Ζιντ (Νομπέλ 1947): «Είναι καλύτερο να σε απεχθάνονται γι αυτό που είσαι, παρά να σ’ αγαπούν για κάτι που δεν είσαι.»
·  Ο φιλόσοφος Μ.Heidegger: «Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας.»
·   Ο “νόμος της επωνυμίας” του Στέφεν Στίγκλερ: «Καμία εφεύρεση δεν φέρει το όνομα εκείνου που πρώτος την ανακάλυψε.»
·  Ο φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε: «Ο Πολιτισμός είναι μια λεπτή επιφάνεια πάνω από ένα φλεγόμενο χάος».
·  Η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη: «Η Αριστερά μας υπόσχεται ένα θαυμάσιο Σαββατόβραδο και μια ηλιόλουστη Κυριακή, αλλά πρέπει να μας πει και πώς θα βγάλουμε τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με ένα λόγο πειστικό, με πρόγραμμα, χωρίς τρελά ρίσκα.»
·  Ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Φλωμπέρ: «Βάλε όλο σου το “θυμό” και την “αγριάδα” στη δουλειά σου και ζήσε μια απλή, συνηθισμένη ζωή.»
·  Ο Karl Krauss : «Όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι πολύ χαμηλά, τότε και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές.»
·  Μια παλιά συμβουλή της πράσινης τσόχας: «Όταν κάτσεις στο τραπέζι, κοίταξε γύρω σου να βρεις ποιος είναι το κορόιδο. Αν δεν το βρεις, τότε σήκω και φύγε αμέσως. Το κορόιδο είσαι εσύ!»
·  Ο Όσκαρ Ουάιλντ :
“Το να ζεις είναι το σπανιότερο πράγμα του κόσμου. Οι περισσότεροι απλώς υπάρχουν.”
“Η ζωή πρέπει να βιώνεται ως τέχνη.”
“Αγάπησε τον εαυτό σου και θα είναι η αρχή ενός ισόβιου ειδυλλίου.”
“Είναι μπελάς να είσαι μέλος της κοινωνίας, αλλά αν είσαι αποκλεισμένος από αυτήν είναι τραγωδία.”
“Ορισμένοι φέρνουν ευτυχία όπου πάνε, άλλοι όποτε φεύγουν.”
“Η καρδιά είναι φτιαγμένη για να ραγίζει.”
“Ο κόσμος είναι θέατρο, αλλά η διανομή των ρόλων είναι χάλια.”
·  Αποδίδονται στον Εinstein :
«Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο.
Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν.
Όποιος είναι απρόσεκτος με την αλήθεια στα μικρά ζητήματα, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στα μεγάλα ζητήματα.
Ένα σωστά προσδιορισμένο πρόβλημα έχει λυθεί κατά 50%.
Η δύναμη ελκύει πάντα ανθρώπους με χαμηλή ηθική.
Μόνο δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και δεν είμαι σίγουρος σχετικά με το σύμπαν.
Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας.
Μάθε από το παρελθόν, ζήσε το παρόν, έλπιζε για το μέλλον.
Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.
Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο 3ος Παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο 4ος θα γίνει με πέτρες και ρόπαλα.
Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτε.»
·  Ο Γκαίτε :  «Η φύση είναι και το πιο αφύσικο. Όποιος δεν τη βλέπει παντού, δεν τη βλέπει πουθενά σωστά.»
·   Ο διάσημος πιανίστας και μαέστρος Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ για το μεγάλο Έλληνα μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο (Είχαν συνεργαστεί το 1957 στα πλαίσια της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης):
«Ο Μητρόπουλος είχε την πιο ισχυρή μνήμη που έχω συναντήσει σε άνθρωπο. Θυμάμαι τις πρόβες που έκανε για το “Βόιτσεκ” του Μπεργκ στο Σάλτσμπουργκ το 1955, με τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Πάντα έκανε πρόβες από μνήμης και ήξερε απ’ έξω κάθε νότα αλλά και κάθε λέξη από το λιμπρέττο. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό.
Όταν κάποτε έπρεπε να διευθύνει την παγκόσμια πρεμιέρα  ενός καινούργιου αμερικανικού κομματιού, οι παρτιτούρες της ορχήστρας δεν έφτασαν παρά μόνο την τελευταία ημέρα πριν από την πρώτη πρόβα, ενώ η παρτιτούρα του μαέστρου δεν έφτασε ποτέ.
Πήρε λοιπόν τις παρτιτούρες της ορχήστρας στο σπίτι του και τις άπλωσε στο πάτωμα τηρώντας τις θέσεις της ορχήστρας. Μετά απομνημόνευσε όλο το κομμάτι σε μια νύχτα και την επομένη το έκανε πρόβα από μνήμης.» (!)
·  Ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας, John Steinbeck, στο βιβλίο του: «Ταξίδια με τον Τσάρλυ (σκύλο του). Αναζητώντας την Αμερική»  : «Υπάρχουν έθνη όπου ο μύθος, οι δοξασίες, τα αισθήματα, οι επιθυμίες ή οι προκαταλήψεις παρεμβαίνουν διαστρεβλώνοντας την ψύχραιμη, ξεκάθαρη αποτίμηση για χάρη μιας μαγικής σύγχυσης. Η Ελλάδα είναι μια τέτοια χώρα, όπου επικρατούν οι προσωπικές και υποκειμενικές εικόνες... όπως το Τέξας. Στο Τέξας, όλα μπορούν να ακυρωθούν από κάτι άλλο.»
·  Ο Σοπενχάουερ: ”Τα δημόσια οφέλη προκύπτουν από την ελεύθερη διακίνηση εγωιστικών συμπεριφορών”.
·  Ο Μάνος Χατζιδάκις: “Η δόξα είναι επιταγή που δεν πρέπει να εξαργυρώσεις σε χρήμα. Παίρνεις χρήμα, χάνεις δόξα.”
·  Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ρον Χάιφετζ:
«Ως ηγεσία ορίζεται η διαδικασία κινητοποίησης μιας κοινότητας ανθρώπων για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων (προκλήσεων προσαρμογής).
 Οι οκτώ (8) αρχές του σωστού ηγέτη είναι:
1) Να ακούει και να συνθέτει διαφορετικές αναλύσεις από πολλαπλές πηγές προτού λάβει μιαν απόφαση.
2) Να έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, να κατανοεί ανθρώπους και να είναι καλός στις διαπροσωπικές σχέσεις.
3)Να είναι ρήτορας, να έχει την ικανότητα κάποιου να μιλάει όχι απλώς με σαφήνεια, αλλά και με έναν τρόπο που μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, στοχεύοντας στο προσωπικό τους αξιακό σύστημα.
4)Να εξηγεί στον κόσμο, γιατί μια μεταβατική περίοδος μπορεί να διαρκέσει λίγο ή πολύ.
5)Να αποτρέπει τον πανικό. Ένας ηγέτης μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνος όσο η περίοδος μετάβασης μακραίνει.
6)Να μην απαρνείται την πραγματικότητα ούτε να αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους. Μια αεροπορική εταιρία δεν μπορεί να κατασκευάσει αεροπλάνα αν διαμαρτύρεται για τη βαρύτητα.
7)Να προσαρμόζεται στη νέα εποχή. Ο πλανήτης είναι γεμάτος με απολιθώματα οργανισμών που εξαφανίστηκαν, γιατί αδυνατούσαν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον τους.
8)Να αυτοσχεδιάζει όπως ακριβώς ένας μουσικός της τζαζ. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, να αποσύρεται για λίγο από το προσκήνιο και να επανέρχεται δυναμικά,  αφού έχει διαγνώσει τα λάθη του και έχει σχεδιάσει διορθωτικές κινήσεις.»
·  Ο ταλαντούχος μαέστρος που στα 23 του χρόνια διηύθυνε τη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ, Θεόδωρος Κουρεντζής: «Η γλώσσα έχει κατασκευάσει λέξεις αισθήσεων κοινώς αντιληπτές και μέσω αυτών εξερευνούμε ο ένας τον άλλον. Οι αισθήσεις, όμως, είναι πολύ πιο πλούσιες. Μπορούμε, λοιπόν, να εμπλουτίσουμε το λεξικό μας με νέες λέξεις, που βρίσκονται στα ημιτόνια των λέξεων. Και εδώ είναι το μυστικό της ποίησης και της μουσικής [αλλά και των άλλων Καλών Τεχνών], μυστικό που έρχεται να αποκωδικοποιήσει αισθήσεις  που δεν έχουν βρει ακόμα τις λέξεις τους.»  
·  Ο σημαντικός Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο :
«Οι “μηχανές” είναι αθώες. Αλλού είναι το πρόβλημα. Όλο και περισσότερο μετατρεπόμαστε σε μηχανές των μηχανών μας, σε εργαλεία των εργαλείων μας. Οι μηχανές που γεννήθηκαν στην υπηρεσία του ανθρώπου τελικά βάζουν τον άνθρωπο στην υπηρεσία τους.»
·  Ο επιζήσας του στρατοπέδου συγκέντρωσης, βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης και πολιτικός ακτιβιστής Ελί Βιζέλ: «Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος αλλά η αδιαφορία. Το αντίθετο τη γνώσης δεν είναι η άγνοια αλλά η αδιαφορία. Το αντίθετο της ζωής δεν είναι ο θάνατος, αλλά η αδιαφορία για τη ζωή και το θάνατο”.
·  Ο Μπρέχτ :  «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται.»
·  Από το βιβλίο: “Το χιόνι ήταν βρώμικο” του συγγραφέα Ζορζ Σιμενόν: «Είναι δύσκολο το επάγγελμα του ανθρώπου».
·  Ο μεγάλος Τσέχωφ:  «De gustibus aut bene, aut nihil» («Γούστο ή έχεις καλό ή δεν έχεις καθόλου»).
·  Ο Einstein: «Αυτό που συνήθως ονομάζουμε κοινή λογική, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το σύνολο των προκαταλήψεων που έχουμε συσσωρεύσει μέχρι την ηλικία των δεκαοχτώ ετών.»
·  Ο Μπομπ Ντίλαν : «Εάν δεν είμαστε απασχολημένοι για να ξαναγεννηθούμε, είμαστε απασχολημένοι για να πεθάνουμε.»
·  Η Αμερικανίδα μουσικός, ποιήτρια και ακτιβίστρια Patti Smith :
«Οι νέοι πρέπει να κοιτάζουν μέσα τους για να δουν ποιοι είναι, και να μην αφήνουν κόμματα ή προκαθορισμένες ιδεολογίες να τους το πουν.»  
·  Ο μεγάλος Άγγλος ποιητής, ζωγράφος, William Blake :
«Ποτέ δεν ξέρεις τι είναι αρκετό, εκτός αν μάθεις τι είναι περισσότερο από αρκετό.»
·  Από μια φράση του ποιητή Βερλαίν: «Τίποτε δεν είναι καλύτερο για την ψυχή από το να κάνει λιγότερο λυπημένη μιαν άλλη ψυχή».
·  Ο μεγάλος φυσικός Feynman: «Αν σε κάποιο κατακλυσμό, έμελλε μόνο μια φράση να σωθεί, ποια φράση θα περιείχε τις περισσότερες πληροφορίες μέσα σε λιγότερες; Πιστεύω ότι θα ήταν η ‘’ατομική υπόθεση’’- ότι όλα τα πράγματα είναι φτιαγμένα από άτομα και από κενό. »
***
·  Θα κλείσουμε με λίγους ενδιαφέροντες αφορισμούς από το γνωστό Αλφαβητάρι του διαβόλου» του Αμερικανού κυνικού συγγραφέα Αμπρόουζ Μπιρς:
αδικία. Βάρος  το οποίο, απ’ όλα όσα φορτώνουμε στους άλλους και σηκώνουμε οι ίδιοι, είναι το ελαφρύτερο στο χέρι και το βαρύτερο στην πλάτη.
αμερόληπτος. Ο ανίκανος να διαβλέψει οποιαδήποτε προοπτική προσωπικού οφέλους από τη σύμπλευση σε μια από τις δυο πλευρές μιας διαμάχης ή από την υιοθέτηση μιας από τις δυο αντικρουόμενες  απόψεις.
ανάγωγος. Αυτός που μεγάλωσε χωρίς να ανατραφεί.
αντιπάθεια. Συναίσθημα που εμπνέουν οι φίλοι των φίλων μας. 
αποκατάσταση. Αποζημίωση χωρίς ικανοποίηση.
απόσταση. Το μόνο πράγμα που οι πλούσιοι είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν στους φτωχούς ως κτήμα τους.
απρονοησία. Μέριμνα για τις ανάγκες του σήμερα με τα έσοδα του αύριο.
αργία. Γιορτή. Θρησκευτική επέτειος που συνήθως χαρακτηρίζεται από λαιμαργία και μέθη, συχνά προς τιμήν κάποιου ιερού προσώπου περίφημου για την εγκράτειά του.
αρραβώνας. Μέτρηση των διαστάσεων του αστραγάλου κατά την ετοιμασία της μπάλας με την αλυσίδα.
αυταπάτη. Ο πατέρας μιας αξιοσέβαστης οικογένειας, με μέλη όπως ο ενθουσιασμός, η στοργή, η αυταπάρνηση, η πίστη, η ελπίδα, η αγάπη και πολλά άλλα ενάρετα τέκνα.
άφιλος. Αυτός που δεν έχει χατίρια να κάνει. Ο στερούμενος περιουσίας. Ο εθισμένος στη διατύπωση της αλήθειας και της κοινής λογικής.
Βάκχος. Βολική θεότητα που επινόησαν οι αρχαίοι ως δικαιολογία για να μεθάνε.
βιολί. Όργανο που γαργαλάει το ανθρώπινο αυτί μέσω της τριβής ουράς αλόγου σε εντόσθια γάτας.
βρώσιμο. Καλό ως τροφή, ωφέλιμο στην πέψη, όπως το σκουλήκι για το βάτραχο, ο βάτραχος για το φίδι, το φίδι για το γουρούνι, το γουρούνι για τον άνθρωπο και ο άνθρωπος για το σκουλήκι.
γενεαλογία. Καταγραφή της καταγωγής του ατόμου από έναν πρόγονο που δεν πολυνοιαζόταν να ψάξει τους δικούς του προγόνους.
δειλός. Αυτός που σε συνθήκες επιτακτικού κινδύνου σκέφτεται με τα πόδια.
διάδοση. Το όπλο που προτιμούν οι δολοφόνοι υπολήψεων.
δικηγόρος. Άτομο επιδέξιο στο να παρακάμπτει το νόμο.
δυσφορία. Ασθένεια που προκαλεί η έκθεση στην ευημερία ενός φίλου.
εγγυητής. Βλαξ, ο οποίος έχοντας δική του περιουσία, αναλαμβάνει να γίνει υπεύθυνος γι’ αυτήν που εμπιστεύεται ένας άλλος σε έναν τρίτο.
εκκεντρικότητα. Μέθοδος διάκρισης τόσο φτηνή που οι βλάκες τη χρησιμοποιούν, για να τονίσουν την ανικανότητά τους.
εκλέκτορας. Αυτός που απολαμβάνει το ιερό προνόμιο να εκλέγει τον άνθρωπο που έχει επιλέξει κάποιος άλλος.
έμπιστος. Άτομο, στο οποίο ο Α εμπιστεύεται τα μυστικά του Β, τα οποία εξομολογήθηκε στον ίδιο ο Γ.
επιτυχία. Το ένα και μοναδικό ασυγχώρητο αμάρτημα έναντι των οικείων μας.
ευτυχία. Μια ευχάριστη αίσθηση που πηγάζει από τον στοχασμό γύρω από τη δυστυχία των άλλων.
μόνος. Ο πάσχων από μοναξιά, τη χειρότερη από τις κακές συναναστροφές.
οικονομία. Το να αγοράζεις ένα βαρέλι ουίσκι που δεν χρειάζεσαι στην τιμή της αγελάδας που δεν έχεις αρκετά χρήματα να αγοράσεις.
οκνηρία. Πρότυπη φάρμα όπου ο Διάβολος πειραματίζεται με σπόρους νέων αμαρτιών και προάγει την ανάπτυξη των βασικών ακολασιών.
ομιλιτικότητα. Διαταραχή που καθιστά τον πάσχοντα ανίκανο να μαζέψει τη γλώσσα του, όταν θέλει να μιλήσει κάποιος άλλος.
οπαδός. Άτομο που ασπάζεται μια πεποίθηση, επειδή δεν έχει ακόμα λάβει όσα περιμένει.
παρηγοριά. Η γνώση ότι ένας άλλος ικανότερος από εσένα είναι και πιο άτυχος από εσένα.
πλεονασμός. Στρατιά λέξεων που συνοδεύει ένα δεκανέα της σκέψης. 
συγχαρητήρια. Η κοσμιότητα του φθόνου.
συμβουλή. Το μικρότερο σε αξία νόμισμα.
φιλία. 1)Διαδικασία δημιουργίας αχάριστων.2)Πλεούμενο αρκετά μεγάλο ώστε να χωρά δυο  στην καλοκαιρία, μα μόνο έναν στην κακοκαιρία.
φιλοδοξία. Ακατανίκητη επιθυμία να διασυρθείς από εχθρούς εν ζωή και να γελοιοποιηθείς από φίλους μετά θάνατον.