Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Γράμμα από το Μέτωπο.

 


Μέτωπον 27-2-41
Κύριε Ανδρέα

Η από 20-2-41 επιστολή σας βρήκε την ομήγυρι όλων των παιδιών της Αραχώβης, μαζί με τον εξ Αμφίσσης Κώστα Μαρτίνον, στο λεωφορείον του Αρμούτη, στο οποίο τις διαβάστηκε σε κατανυκτική σιγή.

Η χαρά μας αγαπητέ Κε Ανδρέα ήταν απερίγραπτος. Με δακρυσμένα μάτια απ’ τη συγκίνησι, χτύπησαν τα λόγια σας και τυπώθηκαν βαθιά στην καρδιά μας, και μας έδωσαν καινούργιο θάρρος και δύναμη διά την συνέχισιν των υψηλών καθήκον των, τα οποία μας ανέθεσεν η γλυκιά μας πατρίδα.


ΘΑ ΝΙΚΗΣΩΜΕ, ΘΑ τους ΡΙΞΩΜΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. Ναι, αυτή είναι η φωνή που ακούγεται απ’ τη μια άκρη του μετώπου μέχρι την άλλη. Απ’ το Ελβασάν μέχρι της Κλεισούρας, και απ’ την Κλεισούρα μέχρι τον Αυλώνα.

Θέλομε λοιπόν να έχετε πίστιν σ’ αυτά τα ηρωϊκά παιδιά της Ελλάδος, τα οποία έγραψαν, γράφουν και θα γράφουν με το αίμα των τας χρυσάς δέλτους της Ιστορίας.

Ο δε δημιουργός της μεγάλης μας Ελλάδος και ο άνθρωπος, ο οποίος την4 ιστορικήν ημέραν της 28ης 8/βριου έδωσε την υπέροχον και λακωνικήν απάντησιν στον εκπρόσωπον του  ψευτοκαίσαρος της Ρώμης.


Για μας δεν πέθανε. Ζει και θα ζει αιώνια, τον έχομε σφικτά κλεισμένον μέσα στην καρδιά μας, και υπό τας φωτεινάς οδηγίας του μεγάλου αυτού ανδρός προχωρούμε και θα προχωρούμε μέχρις ότου αναφωνήσουν όλοι οι γελοίοι οπαδοί του Ντούτσε: «Bella Crecia». Τα δε αγαπητά παιδιά του και αδέρφια μας που τόσο αγωνίστηκαν και υπέφεραν για μας, για τα σπίτια μας και για τους ηρωικούς τραυματίας τα έχομε και αυτά κλεισμένα στην μπαρουτοκαπνισμένη ψυχή μας.
Οι φαλαγγίται και φαλαγγίτισαι. Να τα παιδιά που κουράστηκαν της προσέφεραν, ίσως, μεγαλύτερες υπηρεσίες από μας.


Δεν το λέμε αυτό από μετριοφροσύνης, αλλά το πιστεύουμε και παραδεχόμαστε τις τρανές υπηρεσίες που προσέφερον σε μας και στον άμαχο πληθυσμό. Παρακολουθούμε τακτικά τις εφημερίδες, στις οποίες βλέπομε τα ηρωικά κατορθώματα των γενναίων αυτών παιδιών. Να λοιπόν οι εντυπώσεις των μαχητών.
Κλείνοντας την παρούσαν μας Κε Ανδρέα δεν έχομε παρά να σας ευχαριστήσωμε, γιατί πάντα μας θυμάσθε και ενδιαφέρεσθε για μας.
Διαβιβάσθε Σας παρακαλώ τα θερμά μας σέβη  στην καλήν σας οικογένειαν, και εις τον Προϊστάμενον Ταχυδρομείου.