Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Σκόρπιες γνώσεις ναι, σκόρπια λόγια όχι.



[18ο]

Επιμέλεια : Στάθης Ασημάκης

 Πόσο“μας επιτρέπεται” να γνωρίσουμε;

[β]


Στη Φυσική πρωταγωνιστές ήσαν, αρχικώς, οι βαρυτικές και οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις. Μέσα στον 20ο αιώνα, όμως, έκαναν την εμφάνισή τους και άλλοι  δυο “παίκτες”. Αυτοί ήσαν η ασθενής πυρηνική δύναμη και η ισχυρή πυρηνική δύναμη.
Το κρίσιμο γνώρισμα της ισχυρής πυρηνικής δύναμης είναι η μικρή της εμβέλεια. Εάν το πρωτόνιο και το νετρόνιο βρεθούν σε απόσταση μεγαλύτερη από 10-13cm η ισχυρή πυρηνική δύναμη ουσιαστικά μηδενίζεται.
Η ασθενής πυρηνική δύναμη που ευθύνεται για τη λεγόμενη ακτινοβολία β, έχει ισχύ ίση με 10-5 φορές την ισχύ της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης και η εμβέλειά της δεν ξεπερνά τα 10-16cm, πράγμα που σημαίνει ότι είναι 1.000 φορές μικρότερη από την εμβέλεια της ισχυρής πυρηνικής δύναμης.
Περαιτέρω έρευνα έδειξε  ότι τα πρωτόνια και τα νετρόνια δεν είναι στοιχειώδη σωματίδια αλλά σύνθετα και αποτελούνται από άλλα μικρότερα σωματίδια. Γενικώς, τα υποατομικά σωματίδια διακρίνονται σε δυο κατηγορίες τα κουάρκ και τα λεπτόνια.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

«Περιηγητές στο Πύθιο Ιερό, στον Παρνασσό και τα πέριξ, από τον 10 έως τον 19 αιώνα»



Το πρώτο ηλεκτρονικό τεύχος του ανέκδοτου δίτομου έργου του συμπατριώτη μας Στάθη Ασημάκη «Περιηγητές στο Πύθιο Ιερό, στον Παρνασσό και τα πέριξ, από τον 10ο έως τον 19ο αιώνα» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας!


Το έργο, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας του συγγραφέα, καταγράφει αναλυτικά όλες τις αναφορές 102 περιηγητών που κατά καιρούς πέρασαν από την περιοχή μας με προορισμό τους Δελφούς, αφήνοντας εξαιρετικής τέχνης χαρακτικά, αλλά και μοναδικές μαρτυρίες για τη ζωή στην γύρω περιοχή για μια περίοδο 1000 περίπου ετών. Η δημοσίευσή του στην ιστοσελίδα του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας θα ολοκληρωθεί σε 24 συνέχειες, δίνοντας την ευκαιρία στους αναγνώστες του να χαρούν ένα εξαιρετικής σημασίας σύγγραμμα, αρκετά πριν αυτό κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή ως μέρος των δημοσιευμάτων του Μουσείου μας.


Για να κατεβάσετε ή να εκτυπώσετε δωρεάν το πρώτο τεύχος του δίτομου έργου επισκεφθείτε:http://arachovamuseum.gr/index.php/el/vivliothiki/118-library/254-teyxi-ergou

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ



Ο Κ. Λόντος αντιπρόεδρος του συνδέσμου των «Φίλων της Μεταψυχικής», τον Δεκέμβριο του 1962 δημοσίευσε ένα παραφυσικό φαινόμενο, που έλαβε χώρα στην Αράχωβα, όπου διαπίστωσε ο ίδιος μαζί με τις δυο κόρες του. Το φαινόμενο αυτό έλεγξε για την γνησιότητά του ο καθηγητής του πανεπιστημίου κ. Π. Γιωτόπουλος και ζητώντας πληροφορίες από την Αράχωβα έμαθε ότι όντος το σπίτι αυτό στο οποίο έλαβε χώρα το περιστατικό ήταν στοιχειωμένο για ένα διάστημα.

“ Στην Αράχωβα της Λειβαδιάς μέχρι του 1949 περίπου, ζούσε η Αγγελική Λαζαρή γραία πλέον, διότι δεν ηθέλησε να παντρευτεί.Ένα άτυχο ειδύλλιο είχε γεννηθεί με ένα νέο που ξενιτεύτηκε. Ο καιρός περνούσε και η Αγγελική του κάκου τον περίμενε να ξαναγυρίσει. Πολλά παλικάρια του τόπου την είχαν ζητήσει σε γάμο γιατί εκτός από τα άλλα χαρίσματά της είχε και τον τρόπο της πολύ καλά σε ελαιώνες και αμπέλια.

Μα η Αγγελική δεν εννοούσε να λησμονήσει τον αγαπημένο της και να αρνηθεί την υπόσχεση που του είχε δώσει να τον περιμένει. Και τον περίμενε.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

"εις ενθύμιον"



Η Δημοτική Ενότητα της Αράχωβας και το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας θα παρουσιάσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.30 μ.μ. το βιβλίο του συμπατριώτη μας αραχωβίτη Γεωργίου Αναγνώστου εκπαιδευτικού και λαογράφου, "εις ενθύμιον" που επιμελήθηκε ο ίδιος μαζί με τον επίσης συμπατριώτη μας Στάθη Ασημάκη και βασίζεται στο ημερολόγιο των βαλκανικών πολέμων του Γεωργίου Δεμερτζή.

Προλογίζει η καθηγήτρια νεότερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Λάζου Βασιλική.

Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, έκθεση φωτογραφίας της περιόδου των Βαλκανικών πολέμων, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, (απ' το Σάββατο 7/11 18.30).


Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Σκόρπιες γνώσεις ναι, σκόρπια λόγια όχι.

[17ο ]

Επιμέλεια : Στάθης Ασημάκης

 Πόσο “μας επιτρέπεται” να γνωρίσουμε;

[α]


Ο άνθρωπος μέσα από  τις επιστήμες του θέτει συνεχώς νέα ερωτήματα και προσπαθεί να συνθέσει την αλήθεια της δικής του ύπαρξης και της πραγματικότητας που τον περιβάλλει.
Εάν θεωρηθεί ότι τα Μαθηματικά και η Φυσική είναι το Α και το Ω των επιστημών που στοχεύουν στα βασικά και τα θεμελιώδη, τότε όλες οι άλλες επιστήμες εγκιβωτίζονται ανάμεσά τους, προκειμένου να δείξουν τις… “λεπτομέρειες”. Και ενώ στη βάση τους τα Μαθηματικά και η Φυσική φαίνονται ξεχωριστοί τομείς γνώσης, στην κορυφή τους  συνδέονται τόσο στενά, ώστε αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. 
Τα Μαθηματικά από τα πρώτα τους βήματα - εποχή των αρχαίων Ελλήνων - μέχρι τη σύγχρονη εποχή αποκτούν συνεχώς νέα βέλη στη φαρέτρα τους. Μήπως όμως εξαντληθούν οι περιοχές απ’ όπου αυτά αρδεύονται, οπότε σε αυτή την περίπτωση χωρίς άλλα μαθηματικά εργαλεία θα “στεγνώσει” η παραπέρα έρευνα της Φυσικής, πριν προφτάσει να αποκαλύψει τη μεγάλη αλήθεια, ή μήπως οι εν λόγω περιοχές είναι ανεξάντλητες, οπότε αυτού του είδους η αναζήτηση θα συνεχίζεται ως επιστημονικό σισσύφιο μαρτύριο;